نقش معیارهای انسانی در مدیریت دارایی های فیزیکی

آقای اشرف زاده مدیر برنامه ریزی و منابع انسانی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در خصوص نقش معیارهای انسانی در مدیریت دارایی های فیزیکی اظهار داشت : در تعریف جامع مدیریت دارایی ها آمده است: شیوه و فعالیت های منظم و هماهنگ که سازمان از طریق آن ها دارایی ها و سیستم های دارایی و نیز هزینه ها و ریسک ها و عملکرد آن را در طی چرخه عمر دارایی ها با هدف تحقق برنامه استراتژیک سازمان به طور بهینه و پایدار مدیریتمی کند. از اینرو حفظ و نگهداری مناسب از سرمایه های عظیم سازمان با توجه با سرمایه گذاری های گسترده  ای که در این خصوص انجام می شود از جمله چالش های فرآوری سازمانها است که نیازمند دانش جهت طی طریق در این مسیر می باشد.از اینرومدیریت دارایی های فیزیکی ادامه روند تکاملی نگهداری و تعمیر است که به مرور زمان رشد یافته و امروزه بصورت یک شاخه مدیریتی پویا درآمده است که سعی دارد با بکارگیری استراتژی های کلان، روش های مدیریت منابع انسانی، مدیریت خرید تجهیزات، بهره برداری، نگهداشت، تأمین قطعه، اندازه گیری عملکرد، ریسک و… حداکثر ارزش ممکن را در بلند مدت از دارایی های سازمان بدست آورد. بعبارتی مدیریت دارایی های فیزیکی امروزه، با هدف بازدهی سرمایه و سودآوری و همچنین حفظ و پایداری سرمایه گذاری و کاهش پیامدهای محیط زیستی و اجتماعی آن تبدیل به یک دانش با هویت مشخص شده است که مورد توجه سازمان ها و مدیران قرار گرفته است.

این سیستم در درجه اول جهت پشتیبانی از تحقق برنامه استراتژیک سازمانی به منظور برآوردن انتظارات ذینفعان مختلف طراحی گردید. از این رو نقطه آغاز سیاست های مدیریت دارایی ها برنامه استراتژیک یک سازمان است که بهبود مستمر را در دل خود جای می دهد. لذا اجرای مؤثر مدیریت دارایی ها، نیازمند رویکردی منظم است که سازمان را قادر به بالابردن ارزش ها و تحقق اهداف استراتژیک خود از طریق مدیریت دارایی ها در طی چرخه عمر آنها می نماید. این کار در وهله اول شامل تعیین دارایی های مناسب جهت ایجاد و یا تحصیل، بهترین شیوه بهره برداری و نگهداری از آنها و نیز اتخاذ گرینه های بهینه اسقاط، از رده خارج کردن و نو سازی می شودکهمزایای خاصی چون افزایش رضایتمندی مشتریان از بهبود عملکرد، نظارت بر ارتقای محصول یا خدمات براساس استاندارد های مورد نیاز و غیره را در بر می گیرد.

در مدیریت دارایی ها تکنولوژی های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد که شناخت شده اند. از جمله مهندسی سیستم ها، مدیریت پیکربندی و بهبود مستمر امام همچنان این مدیریت با مشکلاتی همراه است چرا که  درروند کار نقش تأثیرگذار عوامل انسانی بعنوان عاملین اجرای آن کمتر دیده می شود. از اینرو باید گفت علاوه بر توجه به ابعاد فنی باید به ابعاد انسانی تاثیرگذار در مدیریت دارایی ها توجه ویژه نمود.این موضوع آنچنان حائز اهمیت است که رد پای آن در معیارهای مربوط به تعالی سازمانی در توانمند سازها نیز مشاهده می گردد.از اینرو باید گفت نقش  انسان بعنوان عامل اجرای در هر مدیریت نقش مهم و اساسی است و نباید فقط به بُعد فنی کار توجه نمود و بُعد انسانی آن را بعنوان عامل اجرای فرآیند کم اهمیت شمرد.

برای مثال اهمیت توجه به مسائل مربوط به کارکنان و پرسنل سازمان ها در استقرار و پیاده سازی سیستم های نگهداری و تعمیرات یکی ازمهمترین موارد تاثیر گذار در اجرای اثر بخش و بهینه سازی در سیستم مدیریت دارایی هاست  همچنین فرهنگ کارکنان در زمینه استفاده و نگهداشت دارایی ها نباید بی اهمیت در نظر گرفته شود. بنابراین موضوعات مهمی چون انگیزش،ارتباطات،احساس امنیت شغلی،احساس خودباوری ،رضایتمندی از فضای کاریو رفتار سازمانی نقش بسیار مهمی در تداوم اثر بخشیفرآیندهای نگهداری و تعمیرات(نت) در سازمان ها دارد.

پس نقش معیارهای انسانی در مدیریت دارایی فیزیکی باید بصورت ویژه مورد توجه قرار گیرد و با بهبودهای کمی و کیفی بصورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق مدیریت های مسئول مانندمدیریت  مالی، برنامه ریزی نسبت به فعال نمودن موضوع اقدام نمود.

در یک جمع بندی شاید بطور کلی بتوان گفت  از آنجاییکه کلیه موارد در مدیریت دارایی از طریق همکاری و هماهنگی پرسنل در حوزه های مختلف سازمان اتفاق می افتد برآیند نیروهای مربوطه می تواند در افزایش بهر ه وری پرسنل این حوزه گردد. لذا نقش معیارهای انسانی در موفقیت مدیریت دارایی ها بسیار حائز اهمیت بوده و از توجه ویژه به آن چه در زمینه فرهنگ سازی بهینه در خصوص تحصیل ،نگهداشت  و تعمیر داراییها و چه  جهت  اجرای موفقیت آمیز  این مدیریت نباید غافل ماند.

    [Get_Counter_Hits]